Ultima etapă din viața oricărei societăți comerciale este constituită din radierea acesteia din registrul comerțului, în urma dizolvării și lichidării. Radierea presupune încetarea deplină a capacității de folosință a societății comerciale.
Un aspect de reținut, în cazul radierii, este că aceasta nu presupune eliminarea înregistrării anterioare, ci doar consemnarea încetării activității sale.
La încetarea activității unei societăți comerciale, radierea este utilă datorită faptului că, între etapa de dizolvare și cea de lichidare, firma își păstrează o capacitate redusă de folosință, putând încheia actele necesare în vederea lichidării. Astfel, societatea are, în continuare, personalitate juridică.
În conformitate cu legile din România, pentru radierea unei societăți comerciale din Registrul Comerțului, trebuie parcurse trei etape: dizolvarea, lichidarea și radierea.
Dizolvarea unei societăți comerciale se realizează prin:
- Trecerea timpului stabilit pentru durata societății;
- Imposibilitatea realizării obiectului de activitate al societății sau realizarea acestuia;
- Declararea nulității societății;
- Hotărârea adunării generale;
- Hotărârea tribunalului, la cererea oricărui asociat, pentru motive întemeiate;
- Falimentul societății;
- Alte cauze prevăzute de lege sau de actul constitutiv al societății.
Deschiderea procedurii de lichidare este efectul imediat al dizolvării unei societăți. Din acest moment, nicio persoană cu răspundere în respectiva societate comercială nu mai poate întreprinde noi operațiuni. Societatea comercială își păstrează, însă, personalitatea juridică pentru efectuarea operațiunilor de lichidare.
În cazul unei dizolvări voluntare, dacă asociații nu ajung la un acord cu privire la împărțirea bunurilor, lichidarea se realizează de către un lichidator autorizat.
Radierea se realizează, de obicei, la cererea unui lichidator numit de societatea comercială, în termen de 15 zile de la ultimul act de lichidare. În cazul în care asociații firmei nu procedează la numirea unui lichidator și nicio persoană interesată nu adresează judecătorului delegat o cerere de numire a unui lichidator, societatea se radiază din oficiu din registrul comerțului în termen de trei luni de la data rămânerii irevocabile a hotărârii de dizolvare, în temeiul art. 237 alin. (8) din Legea nr. 31/1990.
Potrivit articolului menționat anterior, încheierea de radiere se înregistrează în registrul comerțului, se comunică persoanei juridice la sediul social, Agenției Naționale de Administrare Fiscală și direcțiilor generale ale finanțelor publice județene și a municipiului București. Comunicarea se face pe cale electronică și se afișează pe pagina de internet a Oficiului Național al Registrului Comerțului și la sediul ONRC de pe lângă tribunal, în raza căruia societatea își are înregistrat sediul social.